Preview

Bulletin Physiology and Pathology of Respiration

Advanced search

ECOLOGICAL AND HYGIENIC INVESTIGATION OF THE ADAPTOGENIC HERBAL PRODUCTS TO INCREASE RESISTANCE OF THE ORGANISM TO CONDITIONS OF LOW AND HIGH TEMPERATURES

https://doi.org/10.12737/21453

Abstract

The purpose of this research was to study the possibility of using of food products from a mixture of Hypericum perforatum (HP) and Rhodiola rosea (RR) for the stimulation of the body's compensatory responses to the conditions of high and low temperatures. Experiments have been conducted on experimental animals (150 white mongrel rats) in accordance with generally accepted methodological approaches. Antioxidant effects in the organism of white rats have been studied at the initiation of the processes of lipid peroxidation by the introduction of carbon tetrachloride. We were determined the products of lipid peroxidation (diene conjugates, hydroperoxides of lipids, malonic dialdehyde) for the evaluation of antioxidant effect in accordance with generally accepted methodological approaches. Researches of cold and heat adaptation reactions of experimental animals have been conducted by using the model of a long cold and heat action with appropriate climatic chambers. It was established experimentally that in doses of 150-300 mg/kg daily of the studied mixture has a strong antioxidant effect in the conditions of cold and heat stress on warm-blooded organism. The research allows to recommend a mixture of HP and RR as а regulator of adaptive reactions of the organism when exposed to low and high temperatures.

About the Authors

Natalia V. Korshunova
Amur State Medical Academy
Russian Federation


Ekaterina A. Litovchenko
Amur State Medical Academy
Russian Federation


Vladimir A. Dorovskikh
Amur State Medical Academy
Russian Federation


References

1. Борисова И.Г., Федорова Т.Н., Тревисани М., Сейфулла Р.Д., Тревисани К., Kим Е.К. Влияние L-карнитина и ацетил-L-карнитина на перекисное окисление липидов сыворотки крови in vitro // Экспериментальная и клиническая фармакология. 1992. Т.55, №3. С.29-30.

2. Киселевич Р.Ж., Скварко С.И. Определение витамина Е в сыворотке крови // Лабораторное дело. 1972. №8. С.473-475.

3. Клебанов Г.И., Бабенкова И.В., Теселкин Ю.О., Комаров О.С., Владимиров Ю.А. Оценка антиоксидантной активности плазмы крови с применением желточных липопротеидов // Клиническая лабораторная диагностика. 1988. №5. С.59-62.

4. Литовченко Е.А. Токсиколого-гигиеническая оценка пищевой смеси из зверобоя продырявленного и родиолы розовой // Бюллетень физиологии и патологии дыхания. 2016. Вып.59. С.54-58.

5. Невмывако Е.Е., Доровских В.А., Коршунова Н.В., Шаповаленко Н.С. Токсиколого-гигиеническая оценка биологической активности адаптогенных продуктов животного и растительного происхождения при холодовом и тепловом воздействии на организм // Бюллетень физиологии и патологии дыхания. 2011. Вып.41. С.31-34.

6. Павлов А.С. О физиологической тяжести гипертермии различной этиологии для человека // Физиология человека. 2006. Т.32, № 4. С.110-115.

7. Саенко, А.Г. Гигиеническая оценка рационов питания с использованием продуктов моря и адаптогенов для повышения резистентности организма человека к низким температурам: автореф. дис.. канд. мед. наук. Л., 1990. 23 с.

8. Стальная И.Д. Метод определения диеновой конъюгации ненасыщенных высших жирных кислот // Современные методы в биохимии / под ред. В.Н.Ореховича. М.: Медицина, 1977. С.63-64.

9. Taylor S.L., Lamden M.P., Tappel A.L. Sensitive fluorometric method for tissue tocopherol analysis // Lipids. 1976. Vol.11, №7. P.530-538.


Review

For citations:


Korshunova N.V., Litovchenko E.A., Dorovskikh V.A. ECOLOGICAL AND HYGIENIC INVESTIGATION OF THE ADAPTOGENIC HERBAL PRODUCTS TO INCREASE RESISTANCE OF THE ORGANISM TO CONDITIONS OF LOW AND HIGH TEMPERATURES. Bulletin Physiology and Pathology of Respiration. 2016;(61):46-51. (In Russ.) https://doi.org/10.12737/21453

Views: 134


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1998-5029 (Print)